Lagerøl og tradisjon fra 1837

Doblougs misjon er å videreføre og foredle frem de gode bryggeritradisjonene fra kontinental Europa. Det går en rød tråd fra 1837, da Christian Julius Schou som den første i Norge fikk tak i Bayersk gjærkultur for på den måten å kunne lage tysk kvalitets lagerøl. På Doblougs fordyper vi oss i arven etter Mikkels tipp-tippoldefar Christian Julius Schou, og jobber kontinuerlig med å finne frem til de gode lagerølene fra Tyskland og Tsjekkia. Doblougs jobber hver dag for å bli det ledende mikrobryggeriet innen segmentet tysk lagerøl. Bryggerimesteren og bryggerne bruker mye tid på å lete seg frem til glemte klassikere, blåse støv av oppskriftene og brygge frem en svunnen tid.

Hva er IPL?

India Pale Lager er ikke en selvstendig ølstil, da den er identisk med sin mer utbredte overgjærede storesøster på humle- og maltsiden. På gjærsiden derimot benyttes det lagergjær snarere enn alegjær.

Fordeler med lagergjær i humledrevet øl

IPA handler om humle, og moderne IPA handler om svært intens humlekarakter. Lagergjær med sin langt mer beskjedne plass i smaks- og aromabildet, overlater i større grad enn ale-gjær alt fokus til humlen.

Hvorfor tar lagergjær mindre plass i smaken?

Lagergjær er fenol-negativ. Dette innebærer at de krydrede aromaene og smakene en ale-gjær produserer ikke finnes i undergjæret øl. Lagergjærens evne til å produsere estere (fruktige dufter og smaker) er temperaturavhengig. Ved fermentering under 7C er den esternegativ, gitt at oksygen- og gjærmengde er korrekt.

Hvorfor er ikke IPL mer utbredt i Norge?

Produksjonsprosessen er upraktisk for norske mikrobyggerier som på nåværende tidspunkt sjelden håndterer undergjæret øl. Undergjæret øl krever blant annet omkring dobbelt så mye gjær som en en overgjæret øl, grunnet den lave temperaturen.

Lagertradisjoner fra 1837

Doblougs Bryggeri er primært en lager-bryggeri og 80% av det vi produserer er undergjæret øl. Dermed kan vi produsere denne fantastiske variasjonen av IPA uten noen av ulempene. Produksjonen ev øl skjer på Frya i et nytt og moderne bygg som har kapasitet til 220.000 liter øl i året, med utvidelsesmuligheter til 440.000 liter. Bryggerimesteren Martin Farstad Borg leder utviklingen og bryggingen av vårt øl sammen med brygger Roy Bjarne Moen.

Doblougs Cowboys

Bryggerimesteren Martin Farstad Borg leder utviklingen og bryggingen av vårt øl sammen med brygger Roy Bjarne Moen.

Martin Farstad Borg

Bryggerimester

Roy Bjarne Moen

Produksjonsansvarlig

Har du lyst til å utvikle en oppskrift sammen med oss?

Snakk med vår erfarne bryggerimester